Image 1 title

type your text for first image here

Image 1 title

Image 2 title

type your text for second image here

Image 2 title

Image 3 title

type your text for third image here

Image 3 title

Image 4 title

type your text for 4th image here

Image 4 title

Image 5 title

type your text for 5th image here

Image 5 title

Image 6 title

type your text for 6th image here

Image 6 title

SZIGETELÉS

 

Nyílászáró szigetelés, avagy a misztikus U érték

Az egyik leggyakrabban hallott paraméter a nyílászárók kapcsán az U érték, ami gyakorlatilag a hőszigetelés számmal pontosan megadható mértéke. Pontosabban a hőátbocsátást méri ez az érték, tehát minél kisebb ez az érték, annál jobb a szigetelés.

Régebben K értéknek nevezték, a kettő ugyanazt jelenti. Az U értéknél azonban több dologra is figyelni kell. A különböző gyártók adataiban ugyanis az érték nem mindig ugyanarra vonatkozik. Az ablakszerkezetnek van egy U értéke és az üvegnek is van egy U értéke.

A két értékből számítható a teljes ablak U értéke. A gyártók gyakran csak az üveg U értékét adják meg, mert az jobb szigetelést mutat. Figyelni kell tehát rá, hogy melyik érték van megadva.

 

Milyen értékekkel lehet találkozni?

  • A hagyományos 2 rétegű üveg u=2,8-as értékkel rendelkezik. Új beépítés esetén ilyen üveget 2006.szeptember 1-jétől már nem szabad használni. Sajnos azonban több cég ajánlatában még mindig szerepel ilyen üveg.
  • A kétrétegű, hőszigetelő fémréteggel is rendelkező üveg általában u=1,4 vagy u=1,3-as értékkel rendelkezik. Itt fele annyi a hőveszteség, mint hagyományos üvegnél. Ennél rosszabb szigetelésű üveget semmi esetre se válasszanak!
  • Kétrétegű, hőszigetelő fémréteggel rendelkező, nemesgázzal (argon) töltött üveg. Általában u=1,0 értékkel találkozhatunk. Ahol nem az olcsó ár a fő cél, ott ma már ilyen üveg az alapfelszerelés.
  • Háromrétegű üveg esetén elérhető az u=0,6-os érték is. Ma már ez az üveg is kezd elterjedni. A hőszigetelés mellett a hangszigetelés miatt is szoktak ilyen üveget alkalmazni. Azonban itt már figyelni kell arra is, hogy az ablak súlya jelentősen megnő ilyen esetben. Nem elég korszerű profil, esetén túlterhelődhet az ablakszerkezet, ami azt eredményezheti, hogy az ablak hamarabb tönkremegy, nem bírja az ablakszárny súlyát. Továbbá nagyméretű ablakszárnyak esetén az ablak kezelése is nagyobb erőt igényel.
  • Az ablakkeret esetén általában u=1,0 és u=1,8 körüli értékekkel találkozhatunk. Az egyes ablaktípusok közötti különbség érzékelhető: ha kinn 0 fok a hőmérséklet, akkor u=2,8-as üveg esetén az üveg belső felületi hőmérséklete 14 fok. Viszont u=1,0-ás üveg esetén a felületi hőmérséklet jelentősen magasabb: 19 fok.
  • Ekkor már nem jelentkezik a kellemetlen hidegérzet az ablak közelében. Profilok és vasalatok Sokszor olvashatjuk a leírásokban hogy “mi X cég profiljait használjuk”, vagy “Y gyártmányú vasalatokat használunk”.