Image 1 title

type your text for first image here

Image 1 title

Image 2 title

type your text for second image here

Image 2 title

Image 3 title

type your text for third image here

Image 3 title

Image 4 title

type your text for 4th image here

Image 4 title

Image 5 title

type your text for 5th image here

Image 5 title

Image 6 title

type your text for 6th image here

Image 6 title

Homlokzati nyílászáró beépítés

Homlokzati nyílászárók használati és beépítési útmutató

 

Általános tudnivalók

A mai korszerű, nyílászárók megbízható működésének feltétele a szakszerű beépítés.

A rögzítést megelőzően a nyílászárót fogadó nyílás kialakítása megtörténik.

A beépítés szakértelmet, és technikai felszereltséget (szerszámozottság) igényel, ezeknek hiányában a beépítés nem elvégezhető.

 

Beépítés műveletei:

A falnyílások előkészítése, tisztítása.

A szárnyak leszerelése vagy fix üvegezésű szerkezetből az üveg kiszedése abban az esetben, ha a nyílászárót tokon keresztül rögzítjük. Rögzítő vassal történő elhelyezése esetén nem szükséges az üveget kiszerelni.

Hagyományos rögzítő vasak felszerelése a tokra, vagy a szerelési furatok elkészítése. A rögzítő vasakat a tokprofil hornyában kell elhelyezni íves éle mentén 90 fokban elfordítani.

Mind a rögzítő vasak, mind a szerelőfuratok a tok sarkától legfeljebb 200 milliméterre, egymástól legfeljebb 600 milliméterre helyezkednek el. Ez soroláshoz alkalmazott szerelési furatokra is vonatkozik.

A tokot a falnyílásba illesztjük és kitűzött pozícióban, műanyag alátét lemezekkel vagy faékkel tartva a vízszintes és függőleges irányokat, valamint ügyelve a függőleges egysíkúságra beszabályozzuk. Rögzítéskor az elhelyezés pontosságánál két-három milliméter eltérés megengedett.

A tok rögzítése után vissza kell helyezni a szárnyakat, illetve beüvegezni a fix részeket.

A funkciópróba után a tok és a falnyílás közötti hézagot hőszigetelő anyaggal kell tömíteni ügyelve arra, hogy a tokszárak ne deformálódjanak. Habosítás után az egy méter fölötti tokszárakat ki kell támasztani, mivel a tömítő hab (pl.: poliuretán hab) túladagolása esetén az expozíciós nyomás képes a tokszárat hordósítani. A tömítő hab kb. hat óra elteltével vágható, faragható. A tok síkjából kiálló, kitüremkedő habot célszerű közvetlenül a köv. szakipari munkán megkezdése előtt levágni, mert addig is védi a sok síkjában maradó habszerkezetet a csapadék és napsugárzás hatásaitól.

Általános érvényű és legfontosabb szabály, hogy a nyílászárók beépítését követő szakipari munkák (pl.: vakolás, színezés, fugázás) során az ablakokat, ajtókat megóvjuk a szennyeződésektől. Ragasztószalag alkalmazásakor kerüljük el a PVC felületbe diffundáló és maradandó színezést okozó anyagok használatát.

 

Karbantartás

A beépítés és használat során körültekintésre van szükség, hogy az ajtók, ablakok hosszú élettartamuk alatt megőrizzék eredeti szépségüket.

Néhány gyakorlati jó tanács, hogyan vigyázzunk a FENSTHERM nyílászárókra:

Műanyag profilok

Az ablakok, ajtók műanyag felületét védőfólia réteg fedi, melyet a beépítéstől számított Max. 3 hónapon belül el kell távolítani, ellenkező esetben- az időjárási viszonyoktól függően- a védőfólia ragasztó anyaga esztétikailag károsíthatja a profil felületét.

Műanyag felületek karbantartást nem igényelnek, viszont tisztításról gondoskodni kell. A tisztításhoz javasolt langyosvízes - enyhén mosószeres – lemosás, makacs olajos, zsíros szennyeződések eltávolítására aromás hígítószerek (pl.: háztartási lakkbenzin) alkalmazása.

Tilos agresszív - a PVC-t oldó vagy duzzasztó hatású – vegyszerek, dörzsölő hatású tisztítószerek és éles eszközök (pl.: kés, penge, drótkefe) használata.

Vasalat

A FENSTHERM nyílászárók olyan vasalatelemekkel készülnek, melyek a használat során nagyfokú kezelési kényelmet, kifogástalan működést biztosítanak.

A vasalatelemek - sarokpánt, zárfogadók, zárszerkesztés- évente egyszeri olajozást igényelnek, hogy hosszú élettartamukat megőrizzék.

Az ablakok, ajtók sarokpántjai állíthatók. A gondos gyártás és szakszerű beépítés ellenére is szükség lehet utólagos beszabályozásra, un. finom beállításra. A szerkezet dilatációs és az épület előre nem látható mozgásai vagy a sokévi használat miatt szükségessé válhat a vasalatelemek ’után szabályozása’.

Tömítések

A tömítések felületét évente egyszer glicerinnel kell áttörölni. A nyílászárók geometriájából eredően az esetleges sérült gumitömítések házilag is cserélhetők.

Esetleges minőségi kifogást a vásárlás helyén kell bejelenteni. Az írásban tett bejelentéhez mellékelni kell a termék eredetét bizonyító számla másolatát és a minőségi bizonyítványt.